Der Aa Baxbier

Der Aa proef de tonen!

Der Aa proef de tonen Baxbier Groningen
Der Aa proef de tonen Baxbier Groningen

Filharmonie Der Aa Proef de tonen bij Baxbier Groningen

 

Op 16 juni kom ik aan bij het proeflokaal Baxbier in Groningen. Het orkest is nog aan het repeteren en dat geeft mij mooi de gelegenheid om alvast wat testfoto’s te maken. En dan kan het concert Der Aa Proef de Tonen bijna van start gaan.

Om half twee begint het eerste concert en de zaal zit lekker vol (beide concerten zijn uitverkocht). De eerste tonen worden gespeeld en na de prachtige muziek van Richard Strauss en Joh. Strauss jr. beginnen we met het eerste biertje. Dit is het beroemde: ‘kon minder’ biertje.

Jelte Posthumus praat de middag aan elkaar en weet op een enthousiaste manier de stukken aan te kondigen. Ik sta met een grote glimlach te luisteren en zijn vrolijkheid werkt aanstekelijk. 

Terwijl de mensen genieten van hun eerste biertje speelt Der Aa onder leiding van Jacob Slagter het volgende stuk, namelijk: Souvenir d’une nuit d’étè à Madrid van Michail Glinka.

Het is tijd voor het volgende biertje: Abel’s Ale. De uitleg die we krijgen over elk biertje vertelt ons waar de smaken vandaan komen. Dit is een biertje die de meeste mensen in het begin een beetje vreemd vinden. Hij is lekker bitter (mijn favoriet van de Baxbieren). Daar hoort natuurlijk bijpassende muziek bij, die de meeste mensen ook een beetje vreemd vinden. We luisteren naar Béla Bartók.

Der Aa proef de tonen Baxbier Groningen
Der Aa proef de tonen Baxbier Groningen

 

Dan krijgen we zowel muziek als een bier die past bij het weer: de Rokkenjager. Terwijl er weer geproost wordt gaat er zelfs een biertje door het orkest. Iedereen krijgt de kans te ruiken (en te proeven!)en de sfeer zit er goed in. Zowel bij het publiek als bij het orkest. Het stuk van Schumann ‘allegro animato a grazioso’ past zeer goed bij dit zomerse bier!

Der Aa proef de tonen Baxbier Groningen
Der Aa proef de tonen Baxbier Groningen

Na het luchtige werk van Schumann gaan we door met het zware werk. De Koudvuur van Bax (smoked porter) wordt uitgedeeld en het orkest maakt zich klaar voor Brahms. Als iedereen denkt dat het concert (en de proeverij) erop zit geeft het orkest nog een toegift. 

We sluiten de middag af met de eerste Hongaarse dans van Brahms. Ik heb genoten van de muziek en van dit prachtige orkest en kan het niet laten om nog even een Abel’s Ale te bestellen als mijn werk erop zit. Wat een heerlijke afsluiter!

Bekijk hier meer foto’s van dit geweldige concert.

Comments are closed.